Főétel

Extra puha sörkifli sajttal és sós-szezámmaggal ❤️

Hozzávalók:
2.5 dl tej
2 evőkanál tejföl
1 csapott evőkanál cukor
1 élesztő friss-szárított
50 dkg liszt
2 teáskanál só
1 dl olaj
1 darab tojás
Olvasztott vaj

Tetejére:
Tojás
Szezámmag, só vagy sajt

A tejet és a tejfölt keverjük össze, adjuk hozzá a cukrot, majd tegyük a mikróba 20 másodpercre, míg langyos nem lesz. Morzsoljuk bele a friss élesztőt, majd tegyük félre, míg felfut.

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük bele a sót, majd ássunk a közepébe egy mélyedést, üssük oda a tojást, öntsük bele az olajat és a felfutott élesztőt. Dolgozzuk össze a tésztát, mikor összeállt, borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd dagasszuk 5-10 percig, lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk. Fedjük le, majd meleg helyen 1 órát kelesszük.

Ha a duplájára nőtt, gyúrjuk át, majd osszuk négyfelé, formázzunk cipókat belőle. Az első cipót tegyük lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki fél centi vastag körre. Vágjuk a kört 8 részre, majd az így kapott háromszögeket kenjük meg olvasztott vajjal. A hosszabbik felétől kezdve tekerjük fel őket, majd picit hajlítsuk meg, hogy kiflialakot kapjunk. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Járjunk el így a másik három cipóval is, majd fedjük le a tepsit konyharuhával, kelesszük így is 15-20 percet a kifliket.

Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Verjünk fel egy tojást, majd kenjük le vele a kiflik tetejét, szórjuk meg őket ízlés szerint szezámmaggal vagy reszelt sajttal. Toljuk őket a sütőbe 15-20 percre, ha aranybarna a tetejük, elkészültek.

English in comment 🇺🇸
IG: https://www.instagram.com/p/Cm4QpAyIXyt/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük