Hozzávalók:
100 ml tej
1 mk cukor
20 g élesztő
500 g liszt
2 tk só
250 g vaj
1 db tojás
1 db tojássárgája
100 ml tejföl
100 g reszelt sajt
1 csokor medvehagyma
A tetejére
1 db tojás
30 ml tej
Nagyszemű só
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, a szobahőmérsékletű vajjal, a tojásokkal, a tejföllel és a reszelt sajttal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, és az egészet összekeverjük. A medvehagymát felaprítjuk, ha nagyon vastag a szára vége, azt levágjuk. Hozzákeverjük a tésztához, majd 10 percen keresztül dagasztjuk.
Nedves konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 1 órán át kelesztjük. Alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk 2,5 centi vastagságúra. A tojást elkeverjük a tejjel, megkenjük a kinyújtott tésztát, és éles késsel 3-4 mm mélyen beirdaljuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a pogácsákat.
180 fokra előmelegített sütőben, 18 perc alatt készre sütjük őket.
IG: https://www.instagram.com/p/CcXY088ovMW/